Alles wat je moet weten over wikkelfolie

Wikkelfolie wordt ook wel rekfolie of stretchfolie genoemd. Of seal. Maar wat is het en waarom heb je het nodig? Ook al heb je geen flauw idee wat het is, de kans is meer dan aanwezig dat je al wikkelfolie in je magazijn hebt liggen. Het is namelijk een zeer belangrijk materiaal waarmee je bijvoorbeeld pallets kunt stabiliseren of waarmee je pakketten en producten kunt bundelen. In onze blog vertellen we meer over de folie en welke keuzes je kunt maken wanneer je het wil aanschaffen.

Stabiliseren van pallets met wikkelfolie

Een pallet insealen hoor je wel vaker in een magazijn, maar wat gebeurt er dan eigenlijk? Een gestapelde pallet wordt voorzien van een laag plastic, zodat de gestapelde goederen ook op hun plek blijven liggen. Om wikkelfolie toe te passen heb je ook een dispenser nodig. Hier kun je de rol aan bevestigen en met de handgrepen aan de dispenser kun je heel eenvoudig het folie bevestigen en ook strak trekken. Dat noodzakelijk is voor wanneer je een pallet inpakt.

Verschillende soorten wikkelfolie

Wikkelfolie heb je in verschillende soorten, maten, diktes en kleuren en de keuzes die je maakt is afhankelijk van je wensen en behoeften. Je kunt niet iedere rol kiezen voor bijvoorbeeld de pallets die je wil inpakken terwijl deze rollen vaak te breed zijn als je dozen wil sealen of producten wil bundelen. Dan heb je weer meer baat bij mini folie. Je kunt ook nog een keuze maken uit folie voor handmatig of machinaal gebruik. Er zijn namelijk ook veel warehouses en loodsen die het inpakken van een pallet overlaten aan een daarvoor bestemde machine. Daar moet ook weer een ander soort folie in dan dat je gebruikt wanneer je de handmatige dispenser gebruikt.

De juiste foliedikte

Het is in ieder geval belangrijk om bij wikkelfolie te kijken naar de foliedikte, want een pallet vol met mobiele telefoons is lichter dan een pallet met bijvoorbeeld servicepakketten. De verkeerde keuze kan ervoor zorgen dat het geen stabiliteit biedt en dat de lading alsnog kan verschuiven. Bij het uitzoeken van de juiste foliedikte kijken we altijd naar het aantal micron. Een micron is één duizendste van een millimeter en hoe meer micron des te sterker en dikker de folie is.

MicronGeschikt voor
15Ladingen tot 250 kg
17Ladingen tot 400 kg
20Ladingen tot 600 kg
23Ladingen tot 1000 kg
35Zeer zware ladingen

Wikkelfolie bedrukken

De kleur van wikkelfolie is ook van belang. Zwarte folie verbergt de producten op de pallet uitstekend, maar niemand weet ook waar de pallet vandaan komt. Bij transparante folie heb je weer de kans dat mensen kunnen zien wat er op een pallet staat. Je kunt ook voor bedrukt folie kiezen. Zo kun je wel je lading beschermen en verbergen, maar je laat wel zien van wie de pallet afkomstig is. Zo kun je dus ook wikkelfolie prima inzetten als marketingtool om je naamsbekendheid te vergroten. Dat natuurlijk altijd een overweging waard is als je veel pallets per dag verstuurd.

Benieuwd naar meer informatie? Bekijk dan direct Webshop VIV